Skip to main content
Ski voor klassiek langlaufen

Langlaufen

Op deze pagina(‘s) vindt je een selectie van het diverse aanbod aan langlaufvakanties in 2024. Van groepsreizen tot individuele langlaufreizen van de beste aanbieders. Geniet van een fantastische wintersportvakantie in 2024. Combineer het langlaufen met sneeuwwandelen of een tocht op de sneeuwscooter. Lees hieronder over langlaufen en bekijk het aanbod langlaufreizen en langlaufvakanties in 2024 bij de verschillende wintersport specialisten.

Wat is langlaufen?

Langlaufen, XC- skiën of Cross country skiën is een van de oudste wintersporten. Waarschijnlijk begon het met sneeuwwandelen. Maar niet snel daarna zal men ontdekt hebben dat het op lange latten toch makkelijker ging. Bij langlaufen gebruik je twee relatiev lange en smalle skies om over de sneeuw te glijden. Daarnaast heb je twee stokken om je af te zetten.

Waar kan ik langlaufen?

Om te langlaufen heb je een stevige laag sneeuw nodig, Als die er ligt kun je overal langlaufen. Ook in Nederland is het sommige winters mogelijk om te langlaufen.

Traditioneel is het langlaufen in de Scandinavische landen, maar ook in de Alpen is er volop mogelijkheid tot langlaufen.

Dichter bij huis zijn er in de ArdennenEifel, Sauerland, Harz en het Zwarte Woud de meeste winters langlauf mogelijkheden.

Het is prettiger langlaufen als de sneeuw voor je is geprepareerd. De sneeuw is aangedrukt en vlak voor de skating techniek. Of er zijn twee sporen in gemaakt voor de klassieke techniek.

Daarnaast heb je de hellingen liefst niet al te stijl. De mogelijkheden om je af te zetten en te remmen zijn beperkt.

Wie kan er langlaufen?

De klassieke techniek van het langlaufen is vrij makkelijk onder de knie te krijgen. Iedereen die in staat is een stevig rondje te wandelen, kan ook langlaufen. De inspanning begint vergelijkbaar met Nordic Walking, om in de sfeer te blijven.

De beweging is vrij statisch en daarmee relatief vriendelijk voor je gewrichten.

Moet ik langlaufen leren?

Langlaufen kent twee stijlen. De klassieke waarbij de ski’s parallel in een spoor (de loipe) glijden. Deze basis van deze techniek is met een uur instructie en oefenen onder de knie te krijgen. Iets lastiger zijn klimmen en dalen. Zorg dat je dat ook oefent voor je, alleen, op pad gaat.

De andere techniek is de skating, hierbij maak je een soort schaatsbeweging. Je gaat ook niet in een loipe, maar over een stuk vlak gemaakte sneeuw.

Wat heb ik nodig?

Ski voor klassiek langlaufen

De basis uitrusting bestaat uit de stokken, de skiës en de speciale schoenen. Alle drie moeten ze bij je passen. Voor een eerste vakantie zijn deze prima te huren. Bij de grotere langlaufgebieden vind je ook verhuur.

De schoenen heb je in verschillende soorten. Ze verschillen in de manier waarop de punt van de schoen vastzit aan de ski en het profiel in de zool van de schoen. Deze zijn onderling maar deels uitwisselbaar. Heb je combi-noren? Dan kan het zijn dat deze ook te gebruiken zijn met de juiste binding op de ski’s.

De ski’s heb je grofweg in twee uitvoeringen. Om je te kunnen afzetten met de ski blijven plakken aan de sneeuw. Dat kan door middel van schubben of door een waslaag. Bij de eerste zit het profiel in je ski en heb je er geen omkijken naar, ideaal voor beginners.
Bij de tweede moet je voor elke tocht een wax laag aanbrengen op je ski. Deze laag kun je aanpassen aan de temperatuur en condities van de sneeuw.

Stokken verschillen van elkaar in de vorm van de handvatten en de punt. Belangrijkste is dat de lengte klopt. Voor klassiek is dat de lichaamslengte * 0,84, voor skating is dat iets langer : lichaamslengte * 0,89

Als kleding kun je dragen wat je wilt. Bedenk dat langlaufen wel een inspanning is en je het snel warm krijgt. Denk aan kleding die je ook zou gebruiken bij een winterse fietstocht of een ronde hardlopen. Lagen zijn hier ideaal.

Wat zijn toerlanglaufen en toerskiën?

Waar je bij het langlaufen meestal op gebaande en gespoorde paden blijft, ga je bij toerlanglaufen juist op zich naar de losse sneeuw dwars door het landschap. Het terrein is bij toerlanglaufen wel relatief vlak een eenvoudig. Ga je de ruigere bergen in dan heb je het over toerskiën. Ski’s voor toerlanglaufen zijn iets korter, breder en steviger dan langlaufski’s. Ze zijn soms iets getailleerd. Voor de stevigheid hebben ze vaak stalen zijkanten. Tourlanglaufski’s zijn meestal te breed om in een loipe te gebruiken. Toerski’s zijn nog korter en zijn meer getailleerd voor het bochtenwerk in de afdalingen. Bovendien kun je bij toerskies de hak van de schoen vastzetten.

Toerlanglaufen is een typisch Scandinavische vorm van wintersport, daar kennen ze toerskiën dan weer bijna niet. In het Engels worden hiervoor de termen backcountry skiing en Nordic ski touring gebruikt. Ski touring is de Engelse naam voor toerskiën als wordt deze term in scandinavische landen vaak ook voor toerlanglaufen gebruikt. (Langlaufen is dan weer cross-country skiiing).

Waar je bij langlaufski’s gebruikt maakt van schubben of wax om af te kunnen zetten, gebruik je bij toerskiën stijgvellen die je onder de ski’s plakt of mechanische stijghulpen.

Vergelijk het met fietsen. De racefiets (langlaufen) is voor sportieve ritten op verharde wegen. Je kunt er een keer mee een gravelpad mee doen maar eigenlijk is daar de gravelbike (toerlanglaufen) meer geschikt voor. Wordt het dan echt ruig dan is de mountainbike (toerskiën) aan de beurt.

Toerlanglaufen en toerskiën doe je vaak in de vorm van meerdaagse trektochten met bagage. Toerskiën en toerlanglaufen vragen veel meer inzicht, denk aan lawines en routeplanning, dan langlaufen

Wat zijn de gevaren?

Grootste risico bij langlaufen is het vallen op gladde stukken of bij afdalingen. In vergelijking tot skiën of snowboarden zijn de risico’s een stuk minder. Doorgaans heb je voor langlaufen dan ook geen wintersport verzekering nodig naast je gewone reisverzekering.

Daarnaast heb je natuurlijk de risico’s die horen bij buiten sporten in de winter. Onderkoeling, bevriezing, verdwalen.

Waar kan ik een reis boeken?

Hoewel het boeken van een accommodatie en het huren van ski’s ook prima zelf te regelen is, is het ook wel lekker makkelijk dit als een pakket te boeken. Een reis biedt vaak ook meer dan alleen langlaufen. Vaak zitten er ook mogelijkheden tot sneeuwschoenwandelen, sneeuwscooter tochten, fatbiken of husky safari’s in het pakket.

Aanbieders van, avontuurlijke, wintervakanties zijn: SNPBBI TravelFital en Voigt.

Vaak accommodatie en vervoer kun je terecht bij onder andere OADSunweb en de Jong Intra.

Tui heeft vooral accommodaties inclusief skipas in haar aanbod. Voor elk hotel is wel aangegeven of er langlaufmogelijkheden zijn. Ideal als een deel wel wil skiën. Zorg wel dat je de skipas uitzet in het boekingsproces.

Op Bergsportreizen vind je reizen van de Nederlandse klautervereniging. Hier vind je de wat meer avontuurlijke sneeuwschoen reizen. Om mee te mogen moet je wel eerst lid worden.

Bij Djoser zijn reizen naar winterse reizen naar IJsland en Finland te vinden.

Accommodatie is te vinden bij Landal Skilife en Centerparcs.

Welke kleding doe ik aan bij het langlaufen?

langlaufshirt

Langlaufen is een vrij intensieve sport. De inspanning zal ergens liggen tussen stevig wandelen en hardlopen. Je produceert snel warmte die je lichaam wel kwijt moet kunnen.

Langlaufen doe je dus niet in een dikke ski-jas, maar in relatief dunne, slechts licht gevoerde, kleding, goed ademend, maar als het kan wel winddicht.

De eerste 10 minuten moet je kleding eigenlijk net te fris aanvoelen. Daarna produceert je lichaam genoeg warmte. Je kunt natuurlijk ook een windjack aandoen dat je op een gegeven moment uit doet. Een windjack is sowieso een goed idee als je van plan bent om pauzes te houden.

Er is speciale langlauf-kleding, maar ga je zo af en toe langlaufen dan kun je prima uit de voeten met winterse hardloop- of fietskleding. Ga je vaker op pad dan kun je kijken naar specifieke langlaufkleding.

Bij gewoon langlaufen wordt doorgaans geen helm gedragen.

Wat moet je niet dragen tijdens het langlaufen?

Katoen. Eenvoudigweg. Vermijd het ten koste van alles. Je langlaufsokken, basislagen, jas, niets daarvan mag van katoen zijn gemaakt. Katoen neemt vocht op, dus alle sneeuw die in je kleding terechtkomt en vervolgens smelt door de warmte van je lichaam, wordt opgezogen door je katoenen kleding . Het zweet dat je produceert, wordt ook opgenomen door katoen. En katoen droogt heel langzaam. Dus je wordt nat en blijft dat ook. Het is een recept voor ongemak, en erger nog, kan gevaarlijk zijn. Katoen is volledig ongeschikt voor winterse omgevingen door de slechte isolerende eigenschappen

Huren of Kopen?

Als je voor een eerste keer op pad gaat of slechts eens in de zoveel tijd dan kun je een set ski’s, stokken en schoenen prima huren. Zorg wel dat je ook bij huren goed advies krijgt – want de uitrusting moet op je lichaam zijn afgestemd, zodat je optimaal van het langlaufen kunt genieten.

Koop je liever je eigen uitrusting, dan moet je als beginner rekening houden met zo’n 200 euro, ambitieuze sporters kunnen vijf keer zoveel betalen voor professionele uitrusting. Een goede tip zijn sportwinkels die tweedehands spullen verkopen. Daar kun je professioneel advies krijgen, maar betaal je beduidend minder voor een set die misschien niet splinternieuw is, maar nog wel in topconditie is.

Moet ik trainen voor het langlaufen

Rustig langlaufen is te vergelijken met stevig wandel of Nordic walking. Als je dat een paar uur kunt volhouden heb je voldoende basis-conditie om te langlaufen. Langlaufen is wel een specifieke beweging die je niet gewend bent, hiervoor is een beetje trainen en oefenen zinvol.

Waar koop ik het beste langlaufkleding en uitrusting?

Voor langlaufkleding kun je alle functionele sportkleding gebruiken, zoals hardloopkleding of fietskleding. Wil je toch specifieke langlaufkleding aanschaffen dan kun je het beste terecht in winkels in langlaufgebieden ter plaatse. Bij webshops die hun thuisbasis hebben in langlauflanden vind je ook langlaufkleding en uitrusting voor langlaufen en toerskiën. decathlon, bergzeit en bergfreunde zijn een aantal die ook in Nederland actief zijn. De enige gespecialiseerde (web)winkel in Nederland is Vasa sport.

Langlaufuitrusting koop je op maat. Het is dus zaak je goed te laten adviseren en daarom koop je deze het beste in een winkel. Bijvoorbeeld in je langlaufgebied. Neem van tevoren contact om naar beschikbaarheid te informeren.

langlaufvakantie

Afbeelding van Julia Schwab via Pixabay

Langlauf Reisorganisaties 2024

Langlauf reizen

Langlauf materiaal / skies

Langlauf sportkleding en materiaal is in Nederland slechts sporadisch in de winkels te koop. De decathlon, heeft als internationale speler met basis in Frankrijk, wel het nodige beschikbaar. Helaas ook weinig in de winkels. Meestal zult u het moeten bestellen via de webshop.

Langlauf Kleding